Procurorul acuzat că a jucat la poker banii de flagrant va fi cercetat în libertate

Procurorul acuzat că a jucat la poker banii de flagrant va fi cercetat în libertate
Publicat: 03/12/2013, 17:30
Actualizat: 03/12/2013, 17:30

Procurorul George Mărgărit, acuzat de DNA că a jucat la poker banii destinați unui flagrant, va fi cercetat în libertate, a decis definitiv un complet de cinci judecători de la instanța supremă, care a menținut o hotărâre a unui complet de trei.

Procurorul a fost prezentat, în 28 noiembrie, cu propunerea de arestare preventivă, iar un complet de trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a decis să respingă solicitarea anchetatorilor anticorupție.

Ulterior, procurorii DNA au atacat decizia, cu recurs, iar ICCJ a decis definitiv, luni seară, cercetarea lui Mărgărit în libertate. El are, totuși, interdicție de a părăsi țara.

Președintele Traian Băsescu a semnat, tot luni, decretul privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău, prin demisie, a lui George Mărgărit.

Faptele pentru care este cercetat Mărgărit s-ar fi produs în perioada când acesta lucra la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Buzău.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis inițial cererea de arestare preventivă Curții de Apel București (CAB), iar aceasta a respins propunerea, în 14 noiembrie, lăsându-l liber pe fostul procuror DIICOT.

Decizia Curții de Apel București a fost contestată de procurorii DNA la instanța supremă, care a judecat dosarul în 20 noiembrie.

Procurorul DNA a invocat atunci o excepție a competenței de judecare a propunerii de arestare preventivă făcută în cazul lui Mărgărit, arătând că nu Curtea de Apel, ci instanța supremă trebuie să judece în fond și ulterior în recurs acest dosar.

Magistrații ICCJ au admis excepția invocată de procuror, au casat decizia Curții de Apel București și au dispus trimiterea cauzei la Secția Penală a instanței supreme, pentru judecarea pe fond a propunerii de arestare preventivă a lui Mărgărit.

Procurorul George Mărgărit le-a prezentat judecătorilor instanței supreme, în 20 noiembrie, o adeverință medicală din care ar rezulta că se tratează de „boala” jocurilor de noroc. Totodată, Mărgărit le-a spus judecătorilor că din studiile de specialitate ar rezulta că mania jocurilor de noroc este la origine o boală și nu un viciu.

Curtea de Apel București a stabilit în 14 noiembrie că nu se impune arestarea fostului procuror DIICOT George Mărgărit, în dosarul în care este acuzat că ar fi jucat la poker banii destinați unui flagrant și ar fi luat bani ridicați în timpul unor percheziții.

Procurorul George Mărgărit a fost lăsat în libertate de Curtea de Apel București pe motiv că „dependența de jocuri duce la pierderea logicii” și că „o persoană care perseverează timp de cinci-șase ani în jocuri de noroc trebuie mai degrabă ajutată”, a arătat judecătorul Curții de Apel București care a decis cercetarea în libertate a fostului procuror de la DIICOT Buzău.

George Mărgărit este acuzat de procurorii DNA de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale, în perioada 2012 – 2013, George Mărgărit, în calitate de procuror în cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Buzău, învestit cu soluționarea a două dosare penale, „nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu și a cauzat o vătămare a intereselor legale ale mai multor persoane, obținând un avantaj patrimonial, reprezentând sume de bani și contravaloarea unor bijuterii în cuantum total de 406.753 lei, 6.530 euro, 121 USD și 30 lire sterline”.

Procurorii anticorupție spun că Mărgărit nu a dispus punerea sechestrului asupra unor sume de bani și bijuterii ridicate cu ocazia perchezițiilor efectuate la domiciliile persoanelor cercetate în cele două dosare penale. De asemenea, procurorul nu a consemnat pe numele acestora sumele de bani ridicate la percheziții, bani pe care procurorul i-a cheltuit ulterior.

Cazul procurorului Mărgărit a fost preluat, în 6 noiembrie, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de către Direcția Națională Anticorupție.

Presa a prezentat, în 5 noiembrie, informații cu privire la o anchetă internă a DIICOT demarată după ce Mărgărit, în perioada în care a lucrat ca procuror la DIICOT Buzău, nu ar fi returnat la timp instituției 10.000 de euro folosiți la un flagrant pentru prinderea unor traficanți de hașiș.

După finalizarea flagrantului, el ar fi trebuit să restituie banii unității de parchet, în termen de 14 zile, însă nu a făcut-o, astfel că superiorii săi au dispus verificări interne, potrivit dezvăluirilor din presă.

În urma verificărilor, conducerea DIICOT ar fi constatat că lipsesc nu doar cei 10.000 de euro de la flagrant, ci o sumă de zece ori mai mare, provenind din banii ridicați în cursul altor anchete.

Potrivit șefului DIICOT Buzău, Gheorghe Petroșel, procurorul Mărgărit a depus o cerere la CSM în care solicita ca din 1 noiembrie să nu mai activeze în cadrul acestei structuri, ci să fie mutat la Parchetul Judecătoriei Buzău, unde însă nu s-a prezentat la serviciu.

„Dumnealui, din data de 1 noiembrie 2013 activează efectiv la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău. Practic s-a adresat cu o cerere secției pentru procurori a CSM, aceasta în ședința din 22 octombrie, i-a fost admisă cererea de încetare a activității la Biroul teritorial DIICOT Buzău. Abatere disciplinară nu a avut, iar orice referință la un dosar care îl privește pe dumnealui, aflat în lucru, nu poate fi dată publicității și nu putem furniza relații despre dosarul penal înregistrat la nivelul altei unități de parchet pentru că există riscul afectării anchetei penale”, a spus Gheorghe Petroșel.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Carambol cu 16 mașini pe o stradă din Alba Iulia. Traficul în zonă a fost...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Exclusiv. Cum a fost surprinsă doamna muzicii populare românești. Secretul longevității Irinei Loghin
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Beyonce surprinde din nou! Artista va susține un concert live pe Netflix în ziua de...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Pentru prima dată, a fost obținută fotosinteza în celule animale